Тел./факс: +38 (0432) 43-94-31

День української писемності та мови

11.05.2024

День української писемності та мови

9 листопада в Україні щороку відзначається Свято української писемності та мови. За православним календарем – це день ушанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця. Вважається, що саме Нестор став прабатьком української писемної мови. Долучилися до цієї справи ще Кирило та Мефодій, які створили слов’янську азбуку.

Свято української писемності та мови було започатковано Указом Президента України від 6 листопада 1997 року. Традиційно вже 20 років поспіль 9 листопада у прямому ефірі транслюється «Диктант національної єдності», який може написати кожен бажаючий. З кожним роком кількість учасників мовного флешмобу зростає. Цього річ близько ста учнів нашого закладу також спробували написати цей диктант. ВІТАЄМО СМІЛИВИХ!

Всі класи долучилися до святкувань і провели ряд різноманітних заходів: конкурси, ігри, мультимедійні вікторини та челенджі. Особливо слід відзначити гурток Медіатворчості, який підготував та записав низку відеороликів #проУкраїнське. Ви можете дізнатися про дитячих українських письменників, про цікаві українські фільми, про оригінальні музей, про національну кухню та багато іншого.

 Традиційно в цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. П. Яцика, у якому за остання 5 років учні нашого закладу неодноразово здобували перемогу на міському та обласному рівнях. Переможцем шкільного етапу конкурсу 2020 стала учениця 4-А класу Цехмейструк Ірина. Вітаємо з перемогою та бажаємо успіху на міському конкурсі.

ПОВАЖАЙ РІДНУ МОВУ – СПІЛКУЙСЯ УКРАЇНСЬКОЮ!!!

 

Останні новини