Тел./факс: +38 (0432) 43-94-31

“Holiday Card Exchange Project”

29.03.2024

“Holiday Card Exchange Project”

 

       В епоху інтернету і мобільного зв’язку привітати друзів і родину зі святом – секундна справа. Минули часи, коли поштові скриньки вщент заповнювалися вітальними листівками. А шкода! Деякі з листівок були справжнім витвором мистецтва. Особливо вражають листівки старі, з початку минулого століття. Недарма ж їх іще називали «артистичні картки». 

       А як давно ВИ в останнє надсилали листівку поштою? Чи знайоме вам відчуття очікування на листа? На жаль, ця чудова традиція надсилати один одному листи відходить у минуле, та ми вирішили зупинити цей процес та відновити листування поштою. В цьому році наш заклад започаткував нову традицію! Ми беремо участь у проекті “Holiday Card Exchange Project”.

       Наші учні старанно готувалися до проекту: власноруч виготовляли листівки та писали привітання англійською мовою незнайомому другові з іншої країни. Кожна листівка вийшла маленьким витвором мистецтва. Вже невдовзі наші Різдвяні та Новорічні вітання отримають наші нові друзі зі школи в м.Чебу, Мінгланілла (Філіппіни) та середньої школи в м. Верона (Італія). Сподіваємося, це буде початком міцної дружби наших учнів з їх новими друзями. Тож, з нетерпінням чекаємо відповіді!!!

 

       А чи знали ви???

       Перші вітальні листівки з’явилися в Китаї дві тисячі років тому, і пов’язані вони були саме з новорічними святами. Якщо господаря на Новий рік не було вдома, він вивішував на дверях торбинку з написом: «Вибачте, що не можу прийняти особисто», щоб усі, хто приходив вітати, залишили свої картки із святковими побажаннями. Спочатку на таких листівках писали ім’я гостя, а згодом – і привітання, яке китайці оформлювали у вигляді символів. Так, зображення золотої рибки чи коропа означало прибуток, оленя – вдалу службову кар’єру, води – безтурботність, сідла – спокій. Традиційно такі картки були червоного кольору, який для китайців символізує удачу і радість, згодом почали використовувати білі – символ чистоти та золота.
       Дату першої європейської різдвяної листівки точно вказати важко. Втім, офіційно вважається, що вперше різдвяну картку від руки намалював англійський художник Добсон у 1794 р.
       У масовому (фабричному) випуску листівок першість, можливо, належить Франції, адже саме там у 1777 році «Паризький поштовий альманах» помістив оголошення про те, що поштою пересилаються вітальні мальовані картки з текстом. Згідно з іншими версіями, перша різдвяна листівка була випущена 1841 року в Шотландії чи 1843 року в Англії. 

       Першою вітальною поштівкою з українською тематикою вважається листівка «Запорожець», виконана художником Іллею Рєпіним у 1898 році.
       А ось пересилати вітальні картки без конвертів почали з 1869 року. Австрійський економіст Е. Герман підмітив, що вітальні тексти зазвичай не містять жодної конфіденційної інформації, а тому їх можна пересилати відкрито, без конвертів. Розмір такої листівки становив 122/85 мм. З цього часу поштівки називають іще «відкрий лист». У 1874 році Всесвітній поштовий союз затвердив стандартний розмір листівки 140/90 мм.

 

Останні новини